Revita Rendelő | 1027 Budapest, Margit krt. 50-52. fsz.9. (11-es kapucsengő) | Térkép | Telefon +36-1-201-69-48 | E-mail: info@revitarendelo.hu

osteoporosis 1Köszönjük, hogy ismételten rendelkezésünkre állt. Ezúttal nem mozgásszervi témakörben kérjük szakértő segítségét, hanem a csontritkulás okairól, folyamatáról szeretnénk informálódni.

- Tapasztalatai szerint mennyire gyakori az előfordulása a magyar lakosság körében, illetve valamely nem vonatkozásában gyakoribb a megjelenése?
- Hazánkban mintegy 800 ezer- 1 millió csontritkulásban szenvedő egyén él. A betegek fele nő. Ez önmagában egy nagy szám. Azonban az érintettek 15 %-a részesül csak gyógyszeres kezelésben. A megkezdett adequat gyógyszeres terápiát egy évvel később csak 30 %-uk folytatja. Ily módon a tartós gyógyszeres védelemben részesülők száma meglehetősen csekély.

csont11A csontritkulás olyan betegség, melyben a csontok vékonyabbá válnak, és megnő törésük valószínűsége. Ha ezt az állapotot nem előzzük meg, vagy nem kezeltetjük, a csontritkulás fájdalommentesen súlyosbodhat egészen addig, amíg a csontok el nem törnek. Az előbb említett csonttörések (orvosi nyelven fraktúrák) leggyakrabban csípőtájon, gerincben, csuklón fordulnak elő.

A csontritkulás (oszteoporózis = porózus, szivacsos csontot jelent) olyan állapot mely az eredendően erős csontozatot fokozatosan elvékonyítja, és ezzel kiteszi a törés veszélyének.

Osteoprosis Fig3A kiemelkedő jelentőségű népbetegség elleni hazai küzdelmet a különböző szakterületek képviselőiből álló Magyar Osteoporosis és Osteoarthrológiai Társaság koordinálja, mely nagy erővel dolgozik az 1995-ben elindított Nemzeti Osteoporosis Program megvalósításán.

idos noNapjainkban az egyik legtöbbet emlegetett betegség a csontritkulás, már néven osteoporosis. Bizonyára Önben is felmerülnek kérdések ezzel kapcsolatban, de idáig vagy nem tette fel azokat senkinek, vagy nem kapott rájuk kielégítõ választ. Ezzel a tájékoztatóval szeretnénk segítséget nyújtani Önnek abban, hogy mit tehet a csontritkulás ellen.