Magánrendelés: Budapest, II. Margit krt. 50-52.,  csütörtök 14h - 20h
Bejelentkezés az (1) 201 6948 telefonszámon, hétköznapokon 8 - 19 óra között

head2

osteoporosis 1Köszönjük, hogy ismételten rendelkezésünkre állt. Ezúttal nem mozgásszervi témakörben kérjük szakértő segítségét, hanem a csontritkulás okairól, folyamatáról szeretnénk informálódni.

- Tapasztalatai szerint mennyire gyakori az előfordulása a magyar lakosság körében, illetve valamely nem vonatkozásában gyakoribb a megjelenése?
- Hazánkban mintegy 800 ezer- 1 millió csontritkulásban szenvedő egyén él. A betegek fele nő. Ez önmagában egy nagy szám. Azonban az érintettek 15 %-a részesül csak gyógyszeres kezelésben. A megkezdett adequat gyógyszeres terápiát egy évvel később csak 30 %-uk folytatja. Ily módon a tartós gyógyszeres védelemben részesülők száma meglehetősen csekély.
A betegség jelentőségét a fokozott csont-törékenység  jelenti. Évente  Magyarországon 15 ezer csípő táji, 30-40 ezer csigolya 37 ezer csukló, 15 ezer válltáji törés történik . A csípő táji törést szenvedők 30 százaléka a törést követő egy éven belül meghal. Ez az átlaghoz képest jelentős többlethalálozást jelent. Tehát a csontritkulás népegészségügyi jelentősége óriási!

Osteoprosis Fig3A kiemelkedő jelentőségű népbetegség elleni hazai küzdelmet a különböző szakterületek képviselőiből álló Magyar Osteoporosis és Osteoarthrológiai Társaság koordinálja, mely nagy erővel dolgozik az 1995-ben elindított Nemzeti Osteoporosis Program megvalósításán.

 

csont11A csontritkulás olyan betegség, melyben a csontok vékonyabbá válnak, és megnő törésük valószínűsége. Ha ezt az állapotot nem előzzük meg, vagy nem kezeltetjük, a csontritkulás fájdalommentesen súlyosbodhat egészen addig, amíg a csontok el nem törnek. Az előbb említett csonttörések (orvosi nyelven fraktúrák) leggyakrabban csípőtájon, gerincben, csuklón fordulnak elő.

idos noNapjainkban az egyik legtöbbet emlegetett betegség a csontritkulás, már néven osteoporosis. Bizonyára Önben is felmerülnek kérdések ezzel kapcsolatban, de idáig vagy nem tette fel azokat senkinek, vagy nem kapott rájuk kielégítõ választ. Ezzel a tájékoztatóval szeretnénk segítséget nyújtani Önnek abban, hogy mit tehet a csontritkulás ellen.